Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

Veronica Roth: Outolintu

Veronica Rothin Outolintu on trilogian ensimmäinen osa ja sijoittuu tulevaisuuden Chicagoon, jossa ihmiset on jaettu viiteen eri osastoon luonteenpiirteitteinsä perusteella: Vaatimattomat, Uskaliaat, Rehdit, Terävät ja Sopuisat. Jokainen 16-vuotias saa mahdollisuuden valita oman osastonsa ja mahdollisesti jättämään perheensä ja ystävänsä taakseen, mutta siihen on vain sopeuduttuva. Niinkuin sanonta kuuluu: "Osasto ennen verta".

Päähenkilö Tris on aivan kirjan alussa valinnan edessä. Hän on kasvanut koko elämänsä vaatimattomien kanssa, mutta ajatus jostain uudesta ja jostain jännittävämmästä kiehtoo hänen mieltään. Valintaseremonian lähestyessä Tris on päätynyt kahteen mahdolliseen osastoon, Vaatimattomiin ja Uskaliaisiin. Onko Tris tarpeeksi epäitsekäs jäädäkseen vaatimattomien yhteisöön vai onko hän tarpeeksi rohkea päästääkseen irti? Päätös on tehtävä.

Trisin päätettyä vaihtaa Uskaliaisiin, hän saa mahdollisuuden täysin uuteen elämään. Hän huomaa saavansa hyviä ystäviä, joita hänellä ei ennen ollut ja mahdollisuuden rakkauteen. Elämä uskaliaiden joukossa ei ole kuitenkaan kokonaan ruusuilla tanssimista, taisteleminen, katoilta hyppiminen ja aseiden käsittely on täysin uutta Trisille, mutta hänen on selvittävä koulutuksesta hinnalla millä hyvänsä. Koulutus ei ole ainoa asia mikä tuottaa Trisille päänvaivaa. Kateelliset ja kostonhimoiset kokelaat, sekä Trisin synkkä salaisuus voivat viedä häneltä hengen.

Kun Tris luulee, ettei hänellä enää voi olla enempää huolenaiheita, Trisin vanhan osaston Vaatimattomien ja Terävien välit alkavat kiristyä. Terävät haluavat valtaa enemmän kuin mitään ja Vaatimattomilla on sitä Terävien mielestä liikaa. Sodan uhka saa Trisin liikkelle ja hän päättää puuttua peliin ennen kuin asiat karkaavat käsistä. Mutta onko jo liian myöhäistä?

Ehdottomasti yksi tämän hetken suosikkikirjoistani! Tarina oli mukaansatempaava ja teksti hyvin helppolukuista. Tämän seurauksena en tainnut päästää kirjaa hetkeksikään käsistäni vaan luin sen yhtenä pötkönä. Hahmoja löytyi monenlaisia ja kerrankin pidin kaikista. Kirja oli sopivan mittainen ja tapahtumarikas. Odotan innolla seuraavienkin osien suomennoksia, vaikka olenkin ne jo englanniksi lukenut.

Lukunäyte s. 31
Menen  huoneeseeni, ja kun suljen oven, tajuan että ratkaisu saattaa olla ihan helppo. Vaatii valtavasti epäitsekkyyttä valita Vaatimaton ja valtavasti rohkeutta valita Uskalias. Ehkä pelkkä valinta osoittaa että kuulun siihen osastoon jonka valitsen. Huomenna nuo kaksi ominaisuutta taistelevat sisälläni, ja vain toinen voi voittaa.


Otava, 2014

Ei kommentteja: