Sivut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Stephanie Meyer: Vieras

En ole pitkään aikaan lukenut scifiä, pelkkää fantasiaa vaan. Joten tartuin tilaisuuteen lukea Vieraan, vaikka olin aluksi hieman skeptinen. Stephanie Meyer. Twilightit. Mutta päätin lopulta ottaa riskin ja se kannatti!

Stephanie Meyerin kirja Vieras kertoo alieneista, Sieluista, jotka ovat vallanneet Maan lähes kokonaan. Sielut ovat ottaneet ihmiset haltuunsa ja ne elämät ihmisen sisällä, loisina, näiden elämän loppuun saakka.Vain hyvin harvat ovat säästyneet tältä kohtalolta ja päässeet pakoon.

Ihminen jossa on Sielu ei ole enää olemassa. Vain hyvin harvat kestävät Sielun kadottamatta itseään. Vieras kertoo juuri sellaisesta ihmisestä. Vaeltaja, konkari Sielujen keskuudessa, istutetaan Melanieen, nuoreen tyttöön joka ei suostu luovuttamaan. Kaikki ei menekkään ihan suunnitellusti ja Melanien persoona jää eloon, vangiksi oman ruumiinsa sisälle jota hallitsee nyt Vaeltaja.

Aluksi Vaeltaja ei voi sietää Melanien läsnäoloa ja toivoo vain, että tämä katoaisi, mutta Melanie ei anna periksi. Lopulta Vaeltaja ja Melanie kiintyvät toisiinsa ja alkavat tehdä yhteistyötä. Kun Etsijä saa tietää Melanien jääneen eloon ja Vaeltaja uhataan irroittaa Melanien ruumiista, he lähtevät pakoon.

Lopulta he päätyvät Melanien sedän Jebin piilopaikkaan, missä asustaa kymmeniä ihmisiä jotka ovat päässeet pakoon Sieluilta. Lisäksi siellä asuu Melanien pikkuveli Jamie ja Melanien rakastettu Jared. Aluksi Vaeltajaa kohdellaan kamalasti, häntä pidetään vankina ja yritetään tappaa useasti, mutta lopulta ihmiset kiintyvät tähän ja hän pääsee osaksi yhteisöä ja saa ihailijankin. Mutta onni ei voi jatkua ikuisesti. Melanie on edelleen vankina omassa päässään ja Vaeltaja alkaa tuntea vähittelen syyllisyyttä. Mihin ratkaisuun hän päätyy?

Tämähän kirja on ilmestynyt jo aikaa sitten, mutta niinkun Twilightit se pääsi pinnalle vasta kun elokuva ilmestyi. Kirja oli hyvä, mutta siinä oli monia piirteitä Twilightista. Meyer taitaa olla hyvin kiintynyt kolmiodraamoihin, koska ei tämäkään kirja säästynyt siltä. Tai tässä tapauksessa se oli vielä monimutkaisempi. Draamaa Melanien, Jaredin ja Vaeltajan välillä, koska Vaeltajakin vähitellen rakastui Jarediin, mutta asiaa monimutkaisti Ian, jolle kehittyi tunteita Vaeltajaa kohtaan, mutta Jared ei pitänyt siitä sillä Vaeltaja oli Melanien ruumiissa, eikä Jared halunnut että Ian koskee siihen. Ainakin tässä oli käytetty mielikuvitusta... Pidin scifi-teemasta ja Melanien ja Vaeltajan sisäisestä valtataistelusta. Vaeltajan uhrautuvaisuus tosin otti aina välillä päähän ja Ianin ja Jaredin kukkoilu oli mielestäni tarpeetonta.

Kirjassa oli paljon sivuhenkilöitä ja erilaisia persoonia, mikä teki tarinasta kiinnostavan. Tosin kirjassa tapahtui niin paljon kaikkea ja se teki tämän arvostelun tekemisen hyvin hankalaksi. Alkuosa kirjasta oli hieman tylsä ja minusta kirja pääsi vauhtiin vasta kun päästiin Jebin piilopaikkaan. Vieras oli pitkä kirja, vähän yli 700 sivua, joten välillä lukeminen teki tiukkaa. Joitakin selostuksia ja itsetutkiskeluja olisi voinut vähentää. Mutta kirja oli hyvin viihdyttävä ja aion lukea seuraavatkin osat!

Lukunäyte s. 15
Sellaista tunnetta en ollut kokenut yhdessäkään edellisessä elämässäni. Inho irrotti taas sekunniksi minut muistosta. Vihlovan kimeä valitus lävisti korvani ja sykki päässäni. Ääni raapiutui ulos hengitysteistäni. Kurkussa tuntui lievää kipua.
  Kirkumista, ruumiini selitti. Sinä kirut.
  Jähmetyin järkytyksestä, ja samassa ääni lakkasi.
  Tämä ei ollut muisto.
  Ruumiini - hän ajatteli! Puhui minulle!

WSOY 2008

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En oo lukenut, mutta pitäis kyllä. :)

Inka kirjoitti...

Ano: Kannattaa! :)